StartsidenBoJobbeKultur/fritidTuristinfo
Vi jobber med å flytte innholdet på Hemneportalen over på en ny plattform for hele Heim.
Foreløpig er foreningsregister og kalender fjernet fra Hemneportalen.
Vi skal snart få denne informasjonen ut på et nytt sted.

Turmat -med bålet som komfyr

nyhetsbilde
typebilde
Info

Oppdatert: 07.05.11

Med bålet som komfyr- naturen som kjøkken.
Du har ikke behov for en komfyr av ”frakkast sorten” for å lage en litt innfløkt rett. Forresten trenger ikke maten å være så himla innfløkt for å smake godt heller. Det er kun din fantasi som setter grenser når du skal lage mat på bål, man kan i grunn kreere akkurat de samme rettene som man vanligvis lager hjemme på kjøkkenet. Forskjellen er at det bør beregnes dobbelt så mye tid når man benytter seg av primitive hjelpemidler, og dessuten, anta at måltidet blir dobbelt så trivelig. 
Varmrøyking av fisk eller kjøtt er fin turmat og den såkalte abu røken er en gjenganger til dette formålet. Egentlig kan man legge igjen denne hjemme og like gjerne benytte seg av en helt vanlig bålkjele. Vi sparer vekt, og hvor kult er det ikke å klare seg med minst mulig? Legg litt røykespon og et par greiner av einer i bunnen av kjelen. Legg over aluminiumsfolie for så å legge ned det som skal røykes. Fisken eller kjøttet krydres med det som måtte behage ganen. Legg på lokket og sett kjelen over varmen. Sett plata på 2 og la det stå i ca et kvarter. Nimas problemas, som det sies sørafor, og maten er servert. 
Å steike store kjøttstykker er noe mange kvier seg for, selv hjemme på kjøkkenet. Egentlig er det ganske enkelt, selv på bålet! Fres kjøttet på alle sider slik at kjøttsafta ikke pipler ut under prosessen og lar oss i stikken med ei knusktørr steik. Legg litt løk og gulrøtter sammen med kjøttet i aluminiumsfolie og krydre gjerne med rosmarin, einebær og pepper. Grav pakka ned i glohaugen og ta med deg en tur med fiskestanga. Når vi steiker kjøtt på denne måten tanker vi ikke på kjernetemperatur og den slags. Bare pass på at du har en glohaug, ikke et bål i full fyr. En runde med fiskestanga og et slag vri åtter må beregnes per kilo kjøtt. Eller en drøy time om du vil. Poenget er at denne måten å koke på ikke er noen risikosport. Mot slutten av steiketida kan potetene settes over bålet. Kjøttkrafta brukes som base til en saus. Voilà, sies det på kontinentet. Vi sier vel blåst!
Pizza hører hjemme i en steikeovn. Sett den elektriske igjen hjemme og bygg en såkalt sjusteinsovn. Kort fortalt bygges det et kammer for bål og et kammer for mat. Legg to store steiner på hver side av bålet, en steinhelle over og bålkammeret er klart. Bygg et tilsvarende kammer over bålkammeret og sett en stor steinhelle bak ovnen. Vips, og ovnen er klar til bruk. Da er det i grunn bare å fyre opp og slenge inn pizzaen, fisken eller ostesmørbrødet. Steiketida er vanskelig å beregne, da varmen vil variere, så her gjelder det å følge med i timen.

 

Torsdag 24. juni 2021
Fredag 25. juni 2021
Lørdag 26. juni 2021
Søndag 27. juni 2021
Mandag 28. juni 2021
hemneprovduaa